Assessments

Wat is een assessment

Bij het maken van een assessment zijn we benieuwd naar jouw unieke kwaliteiten. We gaan in het assessment op zoek naar die kwaliteiten, die jij in je werk- en leerervaringen hebt opgebouwd. We doen dat aan de hand van gesprekken, tests en rollenspelen. Uiteindelijk komen we samen met jou tot een totaalbeeld. Daarin komen je competenties aan bod, maar ook de aspecten waaraan je nog zou willen of kunnen werken.

In de markt bestaan grote verschillen. Wanneer u ergens prijzen van rond 200 euro ziet benoemd kunt U er rustig van uitgaan dat dit alleen online vragenlijsten en geautomatiseerde verslagen oplevert. Wij kiezen daar heel bewust niet voor. Dit doet eigenlijk altijd onrecht aan de kwaliteiten en persoon van de kandidaat.
Wilt u een compleet beeld van de competenties van uw personeel met voorspellende waarde? Dan adviseren wij een uitgebreidere screening.

Assessment afleggen
img1

Waarom een assessment

Assessments worden aangevraagd bij sollicitatieprocedures (selectie-assessments) of ontwikkelingsvragen (ontwikkelassessments). Bij de selectievorm wordt gekeken of iemand bepaalde competenties ook echt weet waar te maken. Bijvoorbeeld: “Kan deze persoon anderen overtuigen?” of “Toont deze persoon initiatief?”. In een sollicitatiegesprek, antwoorden kandidaten altijd met ‘ja’ op deze vragen. Tijdens het onderzoek wordt in kaart gebracht of, maar vooral hoe de sollicitant dit doet. De opdrachtgever bekijkt vervolgens of zijn/haar gedrag en persoonlijkheid past binnen het bedrijf of de afdeling.

Een ontwikkelassessment heeft een andere insteek en is gericht op het ontwikkel- en leervermogen van mensen. Er wordt gekeken hoeveel potentie er in de persoon zit en wat hij of zij nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen.

Hoe lang duurt een assessment

Bij Solution Focus kennen we twee vormen : een uitgebreid Assessment en een SnelAssessment.

  • Bij een uitgebreid Assessment worden zeven competenties worden onderzocht. Dit duurt een hele werkdag. Het is een afwisselend programma met digitale testen, schriftelijke oefeningen en rollenspellen. Hier zijn uiteraard allerlei creatieve aanpassingen mogelijk.
  • Bij een SnelAssessment worden vier competenties onderzocht. Dit duurt een halve werkdag. Ook hierbij zijn er diverse mogelijkheden wat betreft testen en oefeningen.

Een assessment is geen standaard product. Elk bedrijf kiest voor zijn eigen waarden en vormgeving, en daarmee ook voor een andere invulling van het onderzoek. En maken we in gezamenlijkheid ook een keuze voor de vormgeving van de dag(en). Bijvoorbeeld een aantal uren of dagdelen.

Kosten assessment

Een assessment bij Solution Focus wordt volledig op maat gemaakt: er wordt gedaan wat nodig is om alle partijen een waardevolle dag te bezorgen. Soms wordt er gekozen voor (extra) digitale testen of juist voor 1-op-1 afgenomen varianten. Hierdoor zijn de prijzen flexibel. SnelAssessments zijn er vanaf € 950,– en voor Assessments vanaf € 1750,–.

Angst voor assessment

Veel mensen zien erg op tegen een assessmentdag. Veelgehoorde uitspraken zijn: “Ik word beoordeeld“ of “Ik moet op dat moment presteren, anders is alles verpest”. Bij Solution Focus besteden we veel aandacht aan deze gedachten. We creëren tijdens de dag de juiste functionele sfeer, waarbinnen de kandidaat ook echt zichzelf kan zijn En dus maken we het ook niet spannender dan nodig: de kandidaten krijgen een uitgebreide uitnodigingsmail, kunnen zich goed voorbereiden en er is altijd ruimte voor extra informatie. Het gebruik van onze Solution Focus methode (de appreciative inquiry) wordt door de kandidaten erg gewaardeerd.

Neem gerust contact op om te kijken welke vorm het beste bij uw vraagstuk past!

arrow

×